Grip op lipoedeem – verdieping
Data
10 februari, 3 en 24 maart 2025 (totaal 3 lesdagen)
6 oktober, 3 november en 8 december 2025 (totaal 3 lesdagen)
Tijd
10.00 tot 17.00 uur
Accreditatie
18 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie
Locatie
MFC de Roef te Harderwijk
Kosten
€ 649,-
Docenten
Sanne Kramp, Marlies ten Duis en Joyce Bosman
Studiebelasting
1 uur voorbereiding + toepassen in de praktijk
Globaal programma
Neem lipoedeem wat vaker met een korreltje aandacht!
Dag 1
- Terugkoppelen praktijkervaringen – Wat wil jij vandaag bereiken?
- 5 stappenplan verdieping (voorlichting/pijneducatie)
- 5 stappenplan verdieping (vlakbrei)
- Opzetten groepsworkshop Grip op lipoedeem
Dag 2
- Bespreken praktijkervaringen pijneducatie
- 5 stappenplan verdieping (vitaliteit)
- 5 stappenplan verdieping (voeding) met gastdocent Sanne Kramp (dietist en psycholoog)
- Uitwerken groepsworkshop Grip op lipoedeem
- Knelpunten in eigen houding (Karpman drama driehoek)
Dag 3
- 5 stappenplan verdieping (veerkracht) met gastdocent Nienke Leenders (GZ-psycholoog)
- Uitvoeren groepsworkshop Grip op lipoedeem
- Behandelplan opstellen voor vrouwen met lipoedeem a.h.v. casuïstiek
- Organisatie PR-specialisatie Grip op lipoedeem
- Declaratie/vergoeding behandeltraject
- Informatie over Grip op Lipoedeem specialist worden
Voor wie is deze verdieping?
Deze verdieping is voor (oedeem)fysiotherapeuten en huidtherapeuten die al basiskennis hebben van lipoedeem. De verdiepingsopleiding is ook toegankelijk voor cursisten die de NPI cursus ‘Lipoedeem: diagnostiek en behandeling’ hebben gevolgd. Heb jij een andere opleiding gedaan en denk je dat je voldoende basiskennis hebt voor deze verdieping? Neem dan contact op voor de mogelijkheden!
Voorlichting
Veerkracht
Voeding
Vlakbrei
Vitaliteit
Docenten
The influence of a good teacher will never be erased.
Sanne Kramp
De basis van het werk dat dietist en toegepast psychooloog Sanne Kramp doet is gericht op gedragsverandering. De mensen die bij haar binnenkomen worstelen met hun leefstijl, gebrek aan zelfvertrouwen, emotioneel eetgedrag, belemmerende gedachten, schuldgevoelens en moeite met het toepassen van zelfzorg. Ze wéten hoe het zou moeten, maar toch lukt het niet om die vicieuze cirkel te doorbreken. Goede voornemens, nieuwe plannen, hard werken, falen, teleurstelling en opgeven. Hoop en wanhoop. Ze ziet het iedere keer opnieuw. Als docent binnen de verdiepingscursus van Grip op Lipoedeem deelt ze niet alleen haar kennis over voeding en dietetiek, maar geeft ze ons ook bewustwording en inzicht over gedragsverandering binnen de eetpatronen van vrouwen met lipoedeem.
Marlies ten Duis
Met haar achtergrond en ervaring als (ACT) psycholoog, coach, trainer, leidinggevende en organisatieadviseur heeft Marlies ten Duis zich breed inzetbaar gemaakt op het vlak van de mens en haar ontwikkeling.
Ze coacht individuen in hun persoonlijke ontwikkeling naar meer waardegericht leven of balans en begeleid teams in het optimaliseren van hun samenwerking. Daarnaast geeft ze diverse trainingen, zoals Acceptance & Commitment Therapy (ACT), mindful rennen of mindful wandelen.
Joyce Bosman
De benen van m’n oma is geschreven door Joyce Bosman, vooraanstaand oedeemfysiotherapeut, veelgevraagd docent en spreker. Joyce heeft ruim 15 jaar toegewijde ervaring in de behandeling van lymfoedeem, lipoedeem en oncologische cliënten en richtte in 2015 haar eigen fysiotherapiepraktijk voor Lymfologie en Oncologie Fysiotherapie (LOF) op om op deze manier haar kennis en ervaring te delen.
In 2010 startte Joyce met haar bedrijf Oedeemtherapie Vodder Nederland, waarmee ze post-HBO opleidingen voor fysiotherapeuten organiseert op het gebied van oedeem- en oncologie fysiotherapie.
“Als oedeemfysiotherapeut zie ik dagelijks vrouwen met lipoedeem op mijn spreekuur. Al jaren intrigeert deze groep vrouwen mij. Vrouwen met lipoedeem hebben ontzettend veel klachten, maar de medische wereld alsook de buitenwereld neemt ze veelal niet serieus. Binnen mijn mogelijkheden als therapeut probeer ik al jarenlang bekendheid en (h)erkenning te genereren door presentaties te geven, een boek te schrijven, congressen te organiseren, artikelen te schrijven en mee te werken aan filmpjes en voorlichtingsmateriaal. Deze opleiding is een volgende stap in mijn bijdrage aan de zorg voor vrouwen met lipoedeem.”